Masthead header

Dokumentaarinen hääkuvaus

Minulta kysytään usein sitä, että mitä dokumentaarinen hääkuvaus oikein tarkoittaa, joten alla on selitys asialle – videoiden kera!

Dokumentaarinen hääkuvaus sisältää karkeasti ottaen neljä eri osa-aluetta: valmistautumisen kuvaaminen, vihkimisen kuvaaminen, hääpotrettien ottaminen sekä tietenkin itse hääjuhlan kuvaaminen. Ideana on siis taltioida koko hääpäivän tunnelma ja tapahtumat kauniisiin ja aikaa kestäviin kuviin. Dokumentaarinen kuvaus kestää useimmiten 8-12 tuntia, tietenkin asiakkaan tarpeista riippuen. Hintahaitari on noin 1000 – 3000 €.

cDSC_9658

Kuvaajaa valitessa ehdottomasti tärkeintä on tarkastaa tarjonta ja valita se kuvaaja, jonka ottamat hääkuvat miellyttävät omaa silmää eniten! Kuvaaja kannattaa varata noin 9-12 kuukautta ennen hääpäivää, mieluiten heti kun kirkko ja hääpaikka ovat tiedossa. Jotkut morsiamet ottavat minuun yhteyttä jopa kaksi vuotta ennen hääpäivää, joten kuvaajan varaamisen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, jotta saa varmasti itselleen haluamansa kuvaajan.

Kuvaajan ja hääparin on hyvä tavata suunnittelupalaverin merkeissä ennen hääpäivää. Tämä on tärkeää, jotta kuvaaja saa tutustua hääpariin kaikessa rauhassa ja hääpari voi esittää omat toiveensa kuvaajalle. Hääpäivän myllerryksessä ei asioista ehdi sopia, joten etukäteen yhdessä läpi käyty aikataulu antaa kuvaajalle selkeän käsityksen päivän kulusta ja erilaisista tapahtumista.

Valmistautumisesta otetuissa kuvissa välittyy jännitystä

Hääpäivä alkaa valmistautumisella kampaajan ja meikkaajan luona. Morsiamen ja kaasojen ilmeistä näkee sen, että tätä päivää on todellakin odotettu hartaasti. Jännitys on välillä käsin kosketeltavissa. Naurunpurskahdukset ja muut iloiset yhteiset hetket tallentuvat kameralle myöhemmin muisteltaviksi. Ihanat kuvat kaunistautumisesta ja yksityiskohdista antavat hyvän alun hääpäivän dokumentoinnille. Hääpukuun pukeutuminen  on varmasti yksi muistorikkaimmista hetkistä aamun osalta.

 

Vihkiminen on kallisarvoinen ja muistorikas hetki

Vihkimisen yhteydessä on lukemattomia pieniä hetkiä, jotka vain ammattikuvaaja osaa tallentaa ikuisiksi muistoiksi: upea sisääntulo, lyhyet ohimenevät katseet, yksittäinen kyynel morsiamen poskella, hymyt omalle aviopuolisolle, sormusten vaihto, vieraiden liikuttuneet ilmeet, alttarilta avioparina poistuminen… Usein morsiamilta kuulee kirkon jälkeen, etteivät he muista itse toimituksesta juuri mitään. Ja ei mikään ihme, sillä silloin jos joskus todella elää hetkessä! Kuvien avulla kaikki tärkeimmät hetket ja tunteet voi elää yhä uudelleen ja uudelleen.

 

Omannäköiset hääpotretit miljöössä

Suuren suosion saavuttaneet miljööpotretit ovat nykyään se juttu, mitä melkein kaikki morsiamet haluavat. Ja miksi eivät haluaisi, kun vaihtoehtoina ovat miljöössä otetut raikkaat kuvat tai studiossa otettavat ”perinteiset” hääkuvat. Kun kuvat otetaan kirkon tai hääpaikan läheisyydessä, niiden yhteys hääpäivään kasvaa entisestään. Jos kuvat otetaan heti vihkimisen jälkeen, kannattaa muistaa tarjota kuplivaa hääparia odottaville häävieraille!

Miljööpotretit otetaan useimmiten luonnon helmassa, mutta ne voidaan vaihtoehtoisesti ottaa myös kaupunkimaisemissa tai sisätiloissa, jos sää ei salli ulkokuvien ottamista koko hääpäivän aikana. Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa ottaa hääpotrettien kuvauspäiväksi vaikka koekampauspäivä, jotta sää on varmasti suotuisa.

Mielikuvitusta on lupa käyttää! Erilaisia vaihtoehtoja on rajattomasti ja netti on pullollaan upeita hääkuvia. Jos haluatte jotain tiettyä tyyliä kuviin, informoikaa kuvaajaanne asiasta. Vaihtohtoisesti potrettien toteutuksen voi jättää kokonaan kuvaajalle, ja sen takia onkin tärkeää valita itselleen se kuvaaja, jonka kuvista todella pitää!

 

Hääjuhla kruunaa upean päivän

Hääjuhla alkaa hääparin onnittelulla. Iloiset ilmeet ja onnen kyyneleet välittävät elämäsi tärkeimmän päivän tunnelman kaikille kuvia katseleville. Juhlapaikan koristeluista saa hienoja ja yksityiskohtaisia kuvia, ja hyvä niin, sillä koristeluun on usein käytetty todella paljon aikaa ja vaivaa. Upeat kattaukset ja värikkäät ruokatarjoilut ovat myös erinomaisia kuvauskohteita.

Erilaiset ohjelmanumerot (häätanssi, kakunleikkuu, musiikkiesitykset, ryöstöt, loppuillan biletys, yms.) tekevät kaikista häistä omannäköiset. Dokumentaariseen kuvaustyyliin kuuluu se, että kuviin tallennetaan tilanteet aitoina ja juuri sellaisina kuin ne tapahtuvat. Ryhmäkuvien lisäksi lavastettuja kuvia ei ole, vaan kaikki ovat aitoja tilanteita teidän tärkeimmästä päivästänne. Olivat häät sitten isot tai pienet, ne kaikki ovat kauniiden kuvien arvoiset!

 

Hääkuvaajan valitseminen | Hääblogi | Valokuvaaja Janne Miettinen - July 23, 2011 - 9:43 pm

[…] ole väliä sillä, tilaatko dokumentaarisen hääkuvauksen, vaiko pelkät hääpotretit. Valitkaa joka tapauksessa se hääkuvaaja, jonka kuvista pidätte […]

Kuinka valita hääkuvaaja - April 14, 2012 - 2:12 pm

[…] ole väliä sillä, tilaatko dokumentaarisen hääkuvauksen, vaiko pelkät hääpotretit. Valitkaa joka tapauksessa se hääkuvaaja, jonka kuvista pidätte […]

Kuinka valita hääkuvaaja » Hääblogi | Valokuvaaja Janne Miettinen - March 31, 2013 - 12:26 pm

[…] ole väliä sillä, tilaatko dokumentaarisen hääkuvauksen, vaiko pelkät hääpotretit. Valitkaa joka tapauksessa se hääkuvaaja, jonka kuvista pidätte […]

S e u r a a   b l o g i a