Masthead header

Kuinka valita hääkuvaaja

Valokuvaajana kuulen usein tämän kysymyksen: ”Kenet meidän kannattaisi ottaa hääkuvaajaksemme, jos sinä olet jo varattuna?” Vastaukseni tähän kysymykseen on aina sama: ”Valitkaa se hääkuvaaja, jonka kuvista pidätte eniten.”

Eri kuvaajilla on erilaiset tyylit kuvata, joten eroja on paljon. Lisäksi taitotasoissa on vaihtelua. Jotkut kuvaajat saavat otettua yksistä häistä ehkä muutaman todella hyvän kuvan, ja loput kuvista ovat keskitasoisia, kun taas paremmat kuvaajat saavat joka häissä läjäpäin hyviä kuvia. Tämä asia selviää kuvaajien nettisivuja tutkimalla. Jos kuvaajalla on vain vähän kuvia nettisivuillaan, on tämä yleensä merkki siitä, että kannattaa valita joku toinen kuvaaja. Muuten tulee ostettua sika säkissä.

Ilman muuta hääkuvaajissa on muitakin eroja kuin kuvat. Esimerkiksi hinnat, kuvien määrä, mahdollinen nettigalleria kuville, kuvaajan voittamat palkinnot ja maine sekä muut asiat vaihtelevat paljonkin eri kuvaajien välillä. Kuitenkin loppujen lopuksi ainoa asia millä on todella väliä, on se, millaiset kuvat Sinä saat hääpäivästäsi itsellesi. Tätä seikka ei voi painottaa tarpeeksi.

Kuvien määrä on yksi asia, joka vaihtelee eri kuvaajien välillä. Kannattaa kuitenkin kysyä itseltään tämä tärkeä kysymys: ”Haluanko 200 upeaa ja kaunista kuvaa, jotka auttavat minua muistamaan kaikki ihanat yksityiskohdat hääpäiväni varrelta ja joita katsellaan vielä vuosienkin jälkeen? Vai haluanko 400 keskinkertaista kuvaa, joita en paljoa halua katsella häiden jälkeen?” Kuvien sisältö ja laatu on hääkuvissa erittäin tärkeää, sillä ne kertovat hääpäiväsi tarinan. Kauniiden ja laadukkaiden kuvien myötä voit aina palata uudestaan ja uudestaan hääpäivän aitoon tunnelmaan. Jos laatu on sen sijaan keskinkertaista ja kuvien pariin ei tee mieli palata jatkossa, myös muistot hääpäivästä haalistuvat ajan myötä.

Hääkuvat ovat kuitenkin ainoa konkreettinen asia, mitä hääpäivästä jää jäljelle (sormuksen ja sulhasen lisäksi). Kauniita kuvia katsellaan vuosienkin jälkeen, ja ne säilyvät sukupolvelta toiselle. Jos häävalokuvauspakettiin kuuluu lisäksi nettigalleria, häävieraatkin pääsevät katsomaan kuvia häiden jälkeen, ja he varmasti haluavat nähdä itsensä mieluummin hienoissa kuin keskinkertaisissa kuvissa. Lisäksi kauniista kuvista on hauska tehdä esimerkiksi kuvakirjoja ja canvastauluja.

Ei ole väliä sillä, tilaatko dokumentaarisen hääkuvauksen, vaiko pelkät hääpotretit. Valitkaa joka tapauksessa se hääkuvaaja, jonka kuvista pidätte eniten! Hinnallakin on luonnollisesti väliä. Oma lempikuvaaja ei välttämättä ole se edullisin, mutta olen kuullut lukuisilta morsiamilta ja sulhasilta häiden jälkeen, että juuri kuvaajaan panostaminen on ollut ehkä juuri se parhain investointi heidän häissään. Häät ovat ainutkertainen tapahtuma elämässä, joten kuvien suhteen ei kannata kitsastella.

Näillä yksinkertaisilla ohjeilla hääkuvaajan valitseminen onnistuu helposti:

1. Vieraile ainakin 10-15 eri hääkuvaajan nettisivuilla. Älä kuitenkaan katso näiden kuvaajien hintoja ollenkaan vielä tässä vaiheessa.

2. Valitse kuvaajien joukosta kolme parasta kuvaajaa, joiden kuvista pidät kaikista eniten. Tässä vaiheessa voit tarkistaa näiden kolmen kuvaajan hinnat. Muista myös tarkistaa heidän saamansa palaute (kätevin paikka tarkastaa tämä on naimisiin.info:n keskustelupalsta) sekä muut asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä, kuten esimerkiksi sisältyykö pakettiin nettigalleriaa hääkuville.

3. Nyt sinulla on oma TOP-3 kuvaajalistasi. Jos hääbudjettisi venyy ensimmäisenä olevan hääkuvaajan hintoihin, ota häneen yhteyttä ja varaa hänet. Jos hänellä on jo toiset häät kuvattavana samana päivänä tai budjettisi ei aivan riitä listan ensimmäiseen kuvaajaan, ota yhteyttä listallasi toisena olevaan kuvaajaan ja niin edelleen. Käydessäsi listaa läpi löydät itsellesi hääkuvaajan, joka on juuri oikeanlainen teidän häihinne.

 

Liisa - May 19, 2011 - 12:00 am

Thank you for this! This is very helpful.

Btw, all the pictures in this blog are just so lovely! :)

Anna Dammert - July 15, 2011 - 5:48 pm

Kiitos asiallisesta ja hyödyllisestä muistutuksesta hääkuvaajan valintaan vaikuttavista asioista! Olen samaa mieltä esille nostamista valinnan kriteereistä – kuvat ratkaisevat.

Hääkuvaajaa valitessa on mielestäni hyödyksi tutustua myös kuvaajan muihinkin kuvagallerioihin ja tämän mahdolliseen blogiin, joista saa käsitystä myös kuvaajan yleisestä kuvaustyylistä ja kuvamateriaalin tasaisuudesta/epätasaisuudesta.

Hienoja kuvia – menestystä kesäkauden kuvauksiin!

Terveisin,
Anna Dammert
Valokuvaaja
* Arvokas näkyväksi *

Kati Kärkkäinen - September 15, 2011 - 12:35 pm

Hyvät ohjeet! :)

Anna-Sofia Salo - September 15, 2011 - 1:59 pm

Kiitos tästä kirjoitelmasta! Olin ehkä aliarvioinut kuvaajan ammattitaidon merkityksen. Sain täältä hyviä vinkkejä. Ps. Aivan mielettömän upeita kuvia täällä sivuilla!